Friday, August 29, 2014

တစ္တန္လွ်င္ ကန္ေဒၚလာတစ္ေထာင္ခန္႔ ေစ်းရေသာ ဂ်ပန္စပါးမ်ဳိးစမ္းသပ္စိုက္ပ်ဳိး

မစ္၀ကၽြန္းေပၚေဒသတြင္   စမ္းသပ္စိုက္ပ်ဳိးေသာရလဒ္မ်ားထက္  ပိုမုိေကာင္းမြန္ေစရန္ ဂ်ပန္စပါးမ်ဳိးေလးမ်ဳိးကို  ေမွာ္ဘီ၊
ျပည္၊  ေနျပည္ေတာ္ႏွင့္ ဟဲဟိုးေဒသမ်ားတြင္  စိုက္ပ်ဳိးေရးဦးစီးဌာနႏွင့္ ပူးေပါင္းကာ ယခုႏွစ္မိုးရာသီတြင္ ထပ္မံစမ္းသပ္
စိုက္ပ်ဳိးထားေၾကာင္းျမန္မာႏိုင္ငံ လယ္ယာစီးပြားအမ်ားပိုင္ ေကာ္ပိုေရးရွင္း(မက္ပ္ကို)မွ အေထြေထြမန္ေနဂ်ာ ဦးရဲမင္းစိုး
က ျမန္မာေတာင္သူႀကီးမ်ားဂ်ာနယ္ကို ဇူလိုင္လ ၂၉ ရက္က ေျပာသည္။
မ်ဳိးရင္းဆန္မ်ားကိုသာ စားသံုးေလ့ ရွိသည့္ ဂ်ပန္ႏုိင္ငံသို႔ ျပန္လည္တင္သြင္း သြားႏုိင္ရန္အတြက္ ျမန္မာျပည္တြင္ စမ္းသပ္စိုက္ပ်ဳိး
ေနျခင္းျဖစ္ၿပီး စိုက္ပ်ဳိးထုတ္လုပ္မႈအပိုင္းကို မက္ပ္ကိုမွ တာ၀န္ယူကာ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံသို႔ တင္သြင္းေရာင္းခ်မည့္အပိုင္းကို မစ္ဆူအီမွ တာ၀န္ယူလုပ္ကိုင္သြားမည္ ဟု သိရသည္။
တစ္ဧကလွ်င္ တင္း ၉၀ ခန္႔ထြက္ရွိႏိုင္ေသာ သက္တမ္းရက္ ၉၀ မွ ၁၂၀ရက္အတြင္းသာရွိၿပီး ျမန္မာႏိုင္ငံမွ အမ်ားဆံုး တင္ပို႔ေရာင္း
ခ်ေနသည့္ ဆန္ၾကမ္းအုပ္စုမ်ားထက္ ေစ်းကြက္ပိုမုိခိုင္မာမႈရွိကာ တစ္ တန္လွ်င္ ကန္ေဒၚလာတစ္ေထာင္ ၀န္းက်င္ခန္႔ ေစ်းရေလ့ရွိ
ေၾကာင္း သိရသည္။
ဂ်ပန္ဆန္မ်ားႏွင့္ပတ္သက္၍ ဦးရဲမင္းစိုးက “ႏုိင္ငံျခား အဖြဲ႕အစည္းေတြက ကမ္းလွမ္းထားတာရွိပါတယ္။ ျပည္တြင္းမွာ စမ္းသပ္ေန
ပါတယ္။ ဒါနဲ႔ပတ္သက္ၿပီး စိတ္၀င္စားတယ္။ လုပ္လည္းလုပ္ခ်င္တယ္။ ကမၻာမွာ Long -grain ကသာ ေစ်းျပဳတ္တာ။ ဒါေပမယ့္
ဂ်က္ပိုနီကာ ဆန္ေစ်းက ဘယ္ေတာ့မွဆုိးဆိုးရြားရြား မျဖစ္ခဲ့ဘူး။
ပံုမွန္ Demand ရွိေနတယ္။ အလားအလာေကာင္းပါတယ္”ဟု ဇူလိုင္လ ၂၉ ရက္က ေျပာသည္။ဂ်ပန္စပါးမ်ဳိးမ်ားျဖစ္သည့္ Sasnishi
ki, Hino Hikari, Hitome Bore, Manamu sume်ကာန တို႔ကို ၂၀၁၃ ေႏြရာသီမွ စတင္ကာေနျပည္ေတာ္ စိုက္ပ်ဳိးေရးဦးစီးဌာနတြင္
စတင္စမ္းသပ္စိုက္ပ်ဳိးခဲ့ၿပီး  ကၪၨနကၽြန္းသာဆန္စပါးအထူးျပဳကုမၸဏီမွ ဓႏုျဖဴၿမိဳ႕နယ္တြင္လည္း ဆက္လက္စမ္းသပ္စိုက္ပ်ဳိးခဲ့သည္။
၎ဂ်ပန္ဆန္စပါးမ်ဳိးမ်ားကို ႏွစ္ႏုိင္ငံ အစိုးရအဆင့္ မ်ဳိးဖလွယ္သည့္ အစီအစဥ္ျဖင့္ စမ္းသပ္စိုက္ပ်ဳိးထားျခင္းျဖစ္ၿပီး စီးပြားျဖစ္လုပ္ကိုင္
ႏုိင္သည့္ အဆင့္အထိ စိုက္ပ်ဳိးထုတ္လုပ္လာႏုိင္ပါက ျဖစ္ထြန္းရာ ေဒသမ်ားရွိ ေတာင္သူမ်ားႏွင့္ ပူးေပါင္းကာကန္ထရိုက္လယ္ယာစနစ္
ျဖင့္ စိုက္ပ်ဳိးထုတ္လုပ္သြားမည္ဟု ယခင္ႏွစ္ေဆာင္းရာသီတြင္ မက္ပ္ကိုမွ အုပ္ခ်ဳပ္မႈ ဒါ႐ိုက္တာ ဦးရဲမင္းေအာင္က ေျပာသည္။
- ႐ူပေအာင္၀င္း
 မူရင္းသတင္း

No comments:

Post a Comment